Zomerboost!

Schermafbeelding 2018-05-30 om 13.07.40

Oefenen in de zomer?

Ik begrijp je dilemma helemaal: Wat doen we in de zomer met ‘oefenen’ voor lezen en spellen?

Echt niet!

Heel vaak hoor ik zeggen: vakantie is vakantie hoor! We gaan niet oefenen.
Kinderen denken er zelf ook zo over. Het is tijd voor ontspanning en niet voor inspanning. We gaan de frustratie van iedere dag moeten lezen en schrijven niet meenemen naar de camping. Bovendien: de boog kan niet altijd gespannen zijn – en dat geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mama en papa.

Hoewel….

Aan de andere kant zie ik ouders die heel bang zijn dat de vooruitgang (waar ze zo hard voor gewerkt hebben het hele jaar) in de zomer als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als ze niet blijven oefenen….

Voor allebei is natuurlijk iets te zeggen.
Dus hoe mooi zou het zijn, als je kunt oefenen, zonder dat het voelt als ‘moeten’ en zonder de bijkomende frustratie.

Oefenen zonder ‘moeten’ en ‘frustratie’

Het kan!

Juist in een tijd van ontspanning, is de kans dat je kind zomaar ineens een boek of een strip pakt groter!
Maar je moet hem dan wel op het idee brengen en hem een beetje in de stemming brengen. De kunst zit hem in de juiste hoeveelheid ‘druk’. Als je er niet over begint, dan gebeurt het niet. Als je het ‘eist’ dan heb je een boel ellende.

Deze zomer bied ik een zomerboost aan.

Dat is een pakket van 4, 6, of 8 lessen die je helemaal flexibel kunt inplannen in de maanden juli en augustus.

Ik ga dan met je kind aan het werk op een manier die ook echt anders is dan op school.
Waarom kies ik daarvoor? Door niet meteen te gaan voor een boek of voor een werkblad, voorkom je de gebruikelijke weerstand. Bovendien bied ik vaardigheden aan die je kind op school niet krijgt aangeboden, maar die wel heel belangrijk zijn om vlotter en makkelijker te lezen en te spellen.
Samen met jou en met je kind bepalen we waar we de nadruk op leggen – want in een paar lessen kun je natuurlijk niet alles doen. Ik geef je handvatten en (spel)materiaal mee om ook thuis te ‘oefenen’. Want eerlijk is eerlijk: als je dat doet, krijg je beter resultaat.
Maar ik beloof je: geen saaie werkbladen, niet tig keer dezelfde tekst lezen, zo min mogelijk pen en papier en zoveel mogelijk dingen die je ook lekker buiten kunt doen. Of in verloren momentjes, zoals onderweg in de auto. Ik vergeet niet dat het vakantie is :)))).

  • Worstelt je kind nog met de start van leren lezen en spellen? (eind groep 3/4)
  • Of is de letterkennis nog onvoldoende?  (groep 2/3)
  • Wacht je nog tot het eindelijk ‘slecht’ genoeg gaat, zodat je kind getest kan worden?
    Dat is toch eigenlijk niet te doen, want je kind raakt wel steeds meer in de put.
  • Komt jouw kind niet in aanmerking voor het vergoede traject?
    Ontdek dan wat je allemaal kunt doen!
  • Hebben jullie het vergoede traject al achter de rug, maar zoek je nog meer mogelijkheden om vooruit te kunnen?

Ga dan voor een extra zomerboost en neem contact met mij op.

Praktische info:

  • Flexibel in te delen lestijden – lessen van 40-50 minuten (afhankelijk van leeftijd en ‘uithoudingsvermogen’ van je kind)
  • 1 of 2 keer per week – in overleg.
  • Zoveel mogelijk in aanwezigheid van een ouder.
  • Aan de ‘randen’ van de dag – dus bijvoorbeeld lekker vroeg, zodat je daarna nog op stap kunt.
  • Korting op een lespakket oplopend tot 40% van mijn normale lestarief.

Wil je vast een beetje in de stemming komen, begin dan met deze ‘tips’

Tip 1 – Maak het ‘leesmoment’ aantrekkelijk.

Maak het lezen zo aantrekkelijk mogelijk. Las dagelijks een leesmoment in en pak dan allemaal je favoriete boek. Zoek een lekker plekje, pak er eventueel iets lekkers bij. Zorg van te voren dat je een ruime hoeveelheid leesvoer bij de hand hebt. Denk ook eens aan informatieboeken (is je kind geïnteresseerd in geschiedenis, het heelal, paarden, voetbal, goocheltrucs… kies daar dan wat bij).
Zorg ook voor een stapeltje stripboeken. Daar is helemaal niks mis mee. Of kies een kindertijdschrift. Ga gezellig samen naar de bibliotheek – waar je kind gratis lid van kan worden. Daar is alles voorhanden. Vraag ook om advies.

Tip 2 – Maak een boekenlegger

Kom eerst in de stemming :).

boekenleggers

Als je leest wil je bijhouden waar je gebleven bent. Wat is nu leuker daarvoor dan een eigengemaakte boekenlegger. Een leuk voorbeeld vind je in dit filmpje.
of in dit filmpje

Tip 3 – Niet vergeten: een voorleesboek

Als je toch in de bibliotheek bent, neem dan zeker ook een voorleesboek mee. Of een hele stapel! Want dat hoort natuurlijk ook bij de vakantie: lekker de tijd voor elkaar en voor een gezellig of spannend boek. Ik heb mijn kinderen in vakantie voorlezen tot de oudste 18 was. Iedere avond, bij de tent.
Natuurlijk lees je dan geen Jip en Janneke meer, maar er zijn zoveel boeken die ook voor oudere kinderen / jeugd heel leuk zijn. Ook daar adviseren ze je graag over bij de bieb.

Lezen kan zo een feestje worden, in plaats van een ‘verplicht moeten’. Als je dat voor elkaar krijgt, dan heb je een wereld gewonnen!

Eigenlijk geldt hetzelfde voor schrijven.
Wanneer schrijven kinderen nou? Tegenwoordig toch alleen maar als ze ‘stomme dingen’ moeten invullen in hun werkboek? Daar is schrijven toch niet voor bedoeld?
Waar eigenlijk wel voor? Voor het vastleggen van van je gedachten op papier. Voor een spelletje, voor een kaart naar oma…

Tip 4 – Houd een logboek bij.

Houd een logboek bij. Noem het geen ‘dagboek’ want een dagboek is ‘saai’.
Hier vind je een voorbeeld van een logboek van de walvisvaarder Thomas Stavers. 
Hij is mijn bet-bet-overgrootvader (of zoiets). Ik vind het geweldig om te lezen hoe zijn leven eruit zag. Maar ik vind het ook zo leuk om mijn eigen vakantielogboeken van jaren terug te herlezen. Maak er samen wat moois van en vergeet niet om er tekeningen bij te maken of om plek in te ruimen voor foto’s.
Alles wat je van te voren mee hoeft te nemen is een schriftje. Pen en stiften zitten waarschijnlijk toch al in je koffer.

Tip 5 – Maak je eigen spel.

Schrijven is leuk als het meteen een functie heeft.
Maak bijvoorbeeld je eigen ganzenbord. De lol is natuurlijk dat je dan zelf de opdrachten mag bedenken:
Kom je op 17: dan moet je iedereen wat te drinken maken.
Kom je op 23: dan moet je met je ogen dicht naar de andere kant van de kamer lopen. De andere spelers roepen ‘links!’ en ‘rechts!’ om te zorgen dat je nergens tegenaan botst.
Kom je op 41: dan moet je….
Natuurlijk speel je het spel, zodra het af is!!
Hier vind je nog wat meer informatie.

Natuurlijk kun je ook gaan voor opdrachten bij een speurtocht of bij een ander spel.

Weg met ‘moeten’ en ‘frustratie’.

Op deze manier kun je lezen en schrijven in de vakantie onderdeel maken van jullie vakantieplezier. Zonder ‘moeten’ en zonder ‘frustratie’. Je kind leest en schrijft altijd op zijn/haar eigen niveau en is nooit alleen ‘de klos’.

(Tips kunnen heel leuk en nuttig zijn, maar een echte problemen met lezen en spelling los je natuurlijk niet op met een paar tips. De zomerkost is de ideale manier om kennis te maken met mij en met mijn ‘eigenwijze’ manier van werken.)

Jorien Koedam
Baarsven 9
5052CA Goirle
013-5340755
jorien@abctaalgoirle.nl

P.S. Mijn aanpak is een beetje ‘eigenwijs’ en daar ben ik trots op.
Ik volg geen protocollen, maar ik volg het kind dat naast me zit.